Internationaal evenement in Ewijk zo succesvol dat er een Halloweenversie komt: ‘Precies de vibe die ik wil’

Het is een wereld die redelijk ver af staat van de gemiddelde bijeenkomst in multifunctionele accommodatie (MFA) ’t Hart in Ewijk, een zalencomplex met onder meer kinderdagverblijf. Er wordt gebiljart en gebridged, maar sinds vorig jaar neemt ook een jong en internationaal publiek de moeite om naar Ewijk te komen: spelers van table top roleplayinggames, verhalende spellen thuis aan tafel waarbij je je inleeft in een personage (bijvoorbeeld een elf of ork).

Dungeons and Dragons is het bekendste voorbeeld.

Vorig jaar kwamen er op één dag achthonderd mensen naar Ewijk, dit jaar kwamen er verspreid over twee dagen 1600 mensen. Ze kwamen uit heel Nederland, maar ook uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en Amerika. Sinds dit jaar komen ze met een speciale pendelbus vanaf Station Nijmegen.

Daar blijft het niet bij: het evenement blijft groeien. Ook in april 2025 is er een Roll Initiative Con (Rincon) in Ewijk, want zo heet het evenement.

En daar komt in oktober dus een eendaagse Halloween-editie bij.

Bubble tea was ineens op

Na de editie van afgelopen weekend is het even bijkomen, zegt Queen Ann uit Beuningen, de persoon die de conventie bedacht en met andere vrijwilligers opbouwde. ,,In het weekend zelf is het voor mij alleen maar rennen en vliegen.”

Maar, zegt Ann, het is het waard. ,,Er hing zo’n liefdevolle sfeer. Iedereen was tevreden, het was een warm bad. En dan was het ook nog geweldig weer, maar goed, daarvoor heb ik natuurlijk ook wekenlang dobbelstenen geofferd aan Odin. Het ging zo goed dat de foodtrucks op een gegeven moment gewoon uitverkocht waren. Bubble tea, friet: er was gewoon niks meer.”

Door de groeiende belangstelling en het enthousiasme lijkt Rincon nu uit te groeien tot een tweejaarlijks evenement, met om te beginnen dus een eendaagse editie in het najaar.

Wanneer de Halloween-editie van Rincon precies gehouden wordt, is nog niet beslist, maar het wordt een zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur rond Halloween (31 oktober). ,,Welke datum hangt van een aantal dingen af, zoals de locatie. Daar moet ik het nog met mijn knight commanders over hebben.”

Entreeprijzen

De kans is groot dat ook de volgende edities van Roll Initiative Con gewoon in MFA ’t Hart in Ewijk gehouden worden, ook al is dat een bescheiden gemeenschapshuis op een lastig te bereiken plek. Vanaf de bushalte (lijn 85) aan de Julianastraat is het veertien minuten lopen.

Andere mogelijke locaties zijn misschien beter bereikbaar, maar ook veel duurder, zegt Ann. Het NH Hotel in Veldhoven is een voor de hand liggende plek, daar worden vergelijkbare evenementen gehouden. Maar een duurdere zaal leidt onvermijdelijk ook tot hogere entreeprijzen, zegt Ann.

,,Dat de kaartjes langzaam duurder worden is misschien onvermijdelijk, maar het moet niet zo zijn dat een dagkaart ineens van 15 naar 35 euro gaat. Ik wil wel dat iedereen gewoon kan komen.”

Bovendien is Ann blij met MFA ’t Hart. ,,Het heeft precies de vibe die ik wil.”

Bent u geïnteresseerd in het organiseren van een evenement, neem dan contact met ons op: info@hartvanewijk.nl